Pirzola TerbiyesiPirzola, kemikli etler grubuna giren ve son derece lezzetli bir et türüdür. Pirzola terbiyesi uygulandığında, bu et yumuşacık ve lokum kıvamında bir hale gelir. Pirzola terbiyesi, etin ön pişirme aşaması olarak düşünülebilir. Terbiye malzemeleri, etin içine işleyerek aromasını ve lezzetini artırır. Pirzola terbiyesi, etin dış kısmının çıtır çıtır olmasını sağlarken, etin suyu içeride kalır ve baharatların aroması ile daha nefis bir tada dönüşür. Pirzola, en kolay pişen etler kategorisinde olmasına rağmen, etin kendi suyunu kaybetmesi durumunda tüm tadını kaybeder. Bu nedenle, pirzola terbiyesi, zaten tek başına muhteşem bir lezzete sahip olan pirzolayı daha da mükemmel bir tada kavuşturur. Pirzola Terbiyesi Nasıl Yapılır ve Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir?Kuzu veya dana pirzola terbiyesi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta süt kullanmamaktır. Sütün içinde bulunan laktik asit, eti çürütme özelliğine sahiptir. Bu nedenle yoğurt kullanmak daha iyi bir sonuç verecektir. Pirzola terbiyesi yaparken kullanacağınız biberiye ve kekik gibi aroma verici baharatların kurusundan ziyade taze olanlarını tercih etmelisiniz. Kullanacağınız karabiber mutlaka tane şeklinde olmalıdır. Tane karabiber, zeytinyağı ile ıslandığında direkt olarak ete aromasını verir. Öğütülmüş karabiber ise etin pişmesi aşamasında yanacağı için etin tadını bozar. Pirzola terbiyesi için ana malzeme zeytinyağıdır. Kullanacağınız zeytinyağının sızma ve kaliteli olması çok önemlidir. Sızma zeytinyağı, etin üzerini kapladığında etin hava almasını engelleyerek etin daha kolay yumuşamasını sağlar. Pirzola terbiyesi için aldığınız eti terbiye etmeden önce buzdolabında mutlaka bir gün boyunca dinlendirmelisiniz. Pirzola terbiyesi yapılırken tuz ete önceden ilave edilmemelidir. Tuz, diğer terbiye malzemelerinin etin içine işlemesini engeller. Tuz, mutlaka sonradan ve servis aşamasında ilave edilmelidir. Terbiye malzemeleri etin üzerine yapışıp kalmamalıdır. Eti terbiyeden pişirmek için çıkardığınızda üzerinde malzeme kalmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Pirzola Terbiyesi İçin Gereken Malzemeler
Pirzola Terbiyesi Nasıl Yapılır?Pirzola terbiyesi için mutlaka geniş ve yayvan bir kap tercih edilmelidir. Etler birbirinin üzerini kapatmayacak şekilde yayılmalıdır. Yemeklik kuru soğan rendelendikten sonra bir tülbentin içinde sıkılarak suyu çıkarılır. Sarımsak da aynı şekilde rendelenir ve soğan suyuna dahil edilir. Karışıma sızma zeytinyağı, minik doğranmış kekik, biberiye ve tane karabiberler eklenir. Esmer şeker, soya sosunun içinde iyice eritildikten sonra yoğurt ile baharatlı karışıma ilave edilir ve homojen bir karışım elde edilir. Elde edilen pirzola terbiyesi, etlerin üzerine dökülür ve ağzı kapatılarak buzdolabında en az 4, en fazla 12 saat dinlendirilir. |
Pirzola terbiyesi yaparken neden yoğurt kullanmak süt kullanmaktan daha iyi sonuç verir?
Cevap yazMerhaba Tağalap,
Yoğurt kullanmak, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar çünkü yoğurdun içindeki laktik asit, etin liflerini daha etkili bir şekilde kırar. Süt de benzer bir etkiye sahip olabilir ancak yoğurdun kıvamı ve asidik yapısı, etin daha iyi marine edilmesine yardımcı olur ve daha yoğun bir lezzet katar. Bu nedenle pirzola terbiyesinde yoğurt kullanmak genellikle daha iyi sonuçlar verir.
Selamlar,