Evde pirzola yapmak, doğru pişirme teknikleriyle oldukça lezzetli sonuçlar verebilir. Pirzola, zaten kendi başına en lezzetli etler arasında yer alır. İyi bir terbiye yöntemi kullanarak pirzolanızı ister fırında, ister mangalda, isterseniz de tavada kızarana kadar güzelce pişirip yiyebilirsiniz. Bu makalede, size tavada pirzola pişirme yöntemini anlatacağız. Tavada eti pişirirken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Şimdi sizleri daha fazla bekletmeden tarifimize geçelim. Herkese kolay gelsin. Evde Pirzola İçin Malzemeler
Öncelikle pirzolaları hazırlamak için soğanımızı yemeklik doğrayalım. Soğanı ve zeytinyağını bir kaba alarak eti ekleyip iyice harmanlayalım. Bu karışımı buzdolabında yaklaşık bir saat kadar dinlendirelim. Ancak bu aşamada tuz ve baharatları ilave etmiyoruz, bunu unutmayalım. Etimiz dinlendikten sonra pişirme esnasında etlerin üzerinde soğan kalmamasına özen gösterelim. Etimiz dinlendikten sonra tavamızı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. İyice kızmış tavaya 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağını ekleyelim ve tavanın her yerine gelecek şekilde yağı iyice yayalım. Daha sonra pirzolalarımızı güzelce dizelim. Baharatlarımızı ve tuzu, etler piştikten sonra ekleyeceğiz. Kuzu eti çabuk pişen bir et olduğu için hemen kızaracaktır. Yani mühürleme sırasında bile kuzu eti neredeyse pişmiş olur. Hem pratik hem de lezzetli bir tariftir. Pirzolaların bir yüzünü ortalama 4 dakika harlı ateşte pişirelim ve ardından çevirip diğer yüzünü de 4 dakika kadar pişirelim. Pirzolaları bu 4 dakika sürecinde çevirmeyelim çünkü suyunu salabilir. Bu yöntemle daha yumuşak bir pirzola yemiş olacaksınız. Etlerimizi tavadan almadan önce son işlem olarak tuz ve istediğiniz baharatları ekleyelim. Evde pirzolamız hazır. Afiyet olsun. |
Pirzolaların dinlenmesi için buzdolabına koyduktan sonra neden tuz eklemiyoruz? Bu adımı atlarsak etin tadı nasıl etkilenir?
Cevap yazMerhaba Ayral,
Pirzolaların dinlenmesi için buzdolabına koyduktan sonra tuz eklememe sebebimiz, tuzun etin yüzeyindeki nemi çekerek etin kurumasına neden olmasıdır. Tuz, etin üzerindeki suyu çeker ve bu durum etin daha sert ve kuru olmasına yol açabilir.
Bu adımı atlarsak, yani et dinlenirken tuz eklersek, pişirme sırasında etin suyu daha az olur ve sonuçta daha lezzetsiz ve kuru bir pirzola elde ederiz. Bu nedenle, tuzu pişirmeden hemen önce eklemek, etin daha sulu ve lezzetli kalmasını sağlar.