Kuzu pirzola terbiyesi, etin lezzetli ve yumuşak olması, kendine has kokusunu salması için yapılan bir marine şeklidir.
Etin marine işleminden önce dinlenmesi gerekmektedir.Yani taze bir et ne tür bir marine tekniği kullanılırsa kullanılsın istenilen lezzeti vermeyecektir. Bu nedenle dinlenmiş et almakta veya eti pişirmeden önce 1-2 gün marinede bekletmekte fayda vardır.
Kuzu pirzola terbiyesi için et, zeytin yağında bekletilirse havayla teması kesilmiş olur, dinlenir ve kendini salar. Bu da ete ayrı bir lezzet katacaktır. Marine işlemlerinde soda, limon ve kola gibi içecekler sanıldığının aksine asit değil gazlı olduklarından beklenen faydayı sağlayamazlar.Oysa süt, yoğurt, soğan suyu asitli olduğu için etteki sinirleri çürütecek ve etin yumuşacık olmasını, kokusunu salarak lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Kuzu pirzola terbiyesinde kullanılan baharatlar kekik, kırmızı pul yada toz biber, kimyon veya karabiber olmalıdır. Bu baharatlar kuzu etine hoş bir rayiha kazandırmalarının yanı sıra lezzetinin de daha yoğun olmasını sağlayacaklardır. Marine işlemleri sonunda kullanılan karışımların aroması, lezzeti ve etkileri ile yumuşacık olan etler çok daha kolay pişecek ve beklenen damak tadını karşılayacaklardır.
Yoğurtla Kuzu Pirzola Terbiyesi Hazırlama
- 500 gr kuzu pirzola
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı kekik
- 1 orta boy soğan rendesi
- 4 çorba kaşığı yoğurt
- 1-2 damla limon suyu
- Tuz
Hazırlanışı: Kuzu pirzola terbiyesinde öncelikle et tuzlanarak zeytin yağına bulanır ve buzdolabında iki gün dinlenmeye bırakılır.
İyice dinlenip kendini bırakan etler derin bir kaba alınarak malzemeler kaptaki etlerin üzerine eklenir ve etlerin her yanının malzemelere bulanması sağlanınca tekrar 1 saat buzdolabında bekletilir. Bu son bekleyişte amaçlanan şey, karışımın içindeki her malzemenin ete aromasını katarak lezzetini artırması sağlamaktır. Marine süresinin sonunda etler artık pişirmeye uygun kıvama gelmiştir.
Sütle Kuzu Pirzola Terbiyesi Hazırlama
- 500 gr kuzu pirzola
- 1 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
Hazırlanışı: Dinlenmiş kuzu pirzola eti derin bir kabın içine alınarak yukarıda sayılan bütün malzemeler etin üstüne dökülür.Malzemelerin etin her yanına bulaşmasını sağlamak için iyice karıştırılır. Kabın ağzı kapatılarak buzdolabında beklemeye bırakılır.Sütlü marine süresi en az 2 saat en fazla bir gün olmalıdır. Marine edilen etler bekleme süresi sonunda yumuşayıp pişirilmeye hazır hale gelmiş olacaktır.