{ "title": "Tavada Kuzu Pirzola", "image": "https://www.pirzola.gen.tr/images/Tavada-Kuzu-Pirzola-71592.jpg", "date": "19.01.2024 11:59:09", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Tavada kuzu pirzola, milletçe severek tükettiğimiz et yemeklerinden birisi olan pirzola; dana, kuzu veya tavuk eti ile hazırlanabilen doyurucu bir ana yemek türüdür. Ancak bana göre; kuzu pirzolanın, özellikle de tavada kuzu pirzolanın yeri bir başkadır. Çünkü tavada pişirilen kuzu pirzola; ağızlarda ızgara yapılmış o yumuşacık etin tadını size misliyle verir. Pek çok restoranda da sıklıkla tercih edilen bir yemektir. Kuzu pirzola, kuzunun sırt bölgesinden elde edilen ettir ve ister kemikli, isterseniz kemiksiz olarak pişirebilirsiniz. Fakat tavada kuzu pirzola, kemikli haliyle emin olun daha güzel oluyor. Kuzu eti, dana etine göre daha çabuk pişme özelliğine sahiptir. Bu yüzden pirzola için, genellikle kuzu eti tercih edilmektedir.

Tavada kuzu pirzola; dinlendirilmiş et ile yapılmalı ve güzelce marine edilmelidir. Çünkü, doğru marine edilmiş kuzu pirzola, yine doğru ısıda pişirildiğinde gerçek lezzetini verir. Yani tavada kuzu pirzolanın en önemli püf noktalarından birisi; sosudur. Ayrıca pişirme süresi de oldukça önemlidir. Fazla pişen tavada kuzu pirzola, kuruyabilir ve istenilen lezzeti vermeyebilir. Tavada kuzu pirzola için; eğer varsa döküm tava, yok ise teflon tercih etmenizi tavsiye ederim. Bu iki tava da et pişirmeye daha elverişlidir. Tabi bana sorarsanız, döküm tava ilk tercihimdir. Bu arada tavada kuzu pirzola pişirecekseniz; kesinlikle tavayı önceden yüksek ısıda kızartmalısınız. Bu işleme \"mühürleme\" işlemi diyoruz. Böylece tavada kuzu pirzola, pişerken suyunu içine hapseder ve lokum gibi yumuşacık, lezzetini yitirmemiş bir kuzu pirzola yersiniz.

Tavada kuzu pirzola malzemeler
Tavada kuzu pirzola nasıl yapılır?

Tavada kuzu pirzola yapımına, ilk olarak pirzola etlerimizi güzelce marine etmekle işe başlıyoruz. Bunun için, önce soğanı rendeleyin ve sadece suyunu sos için kullanın. Bir kabın içerisine; soğanın suyunu, dövülmüş sarımsağı ve istediğiniz miktarda baharatlarınızı koyarak karıştırınız. Hazırlanan sosun içine Kuzu pirzolalarınızı ekleyip biraz harmanlayın. En son yağınızı da dahil edip iyice marine olmasını sağlayın. Daha sonra üstünü kapatıp buzdolabında en az 1-2 saat dinlendirin. Buzdolabından aldığınız etleri yüksek ateşte ısıtılmış tavaya diziniz. Bu arada; sosun içerisinden aldığınız etlerin üzerindeki fazla sos suyunu temizleyip öyle pişiriniz. Tavada kuzu pirzolalarınızı, tercihinize bağlı olarak yaklaşık 3'er dakika önlü arkalı çevirerek pişiriniz. Pişip pişmediğini kontrol etmek için, etlerinizi çatal veya bıçakla delmeyiniz ki suyunu dışarıya salmasın. Az pişmiş ya da tam pişmiş, nasıl seviyorsanız öyle pişirdiğiniz tavada kuzu pirzolanızı servis tabağınıza alınız. Fakat yemeğe başlamadan önce 3-5 dakika dinlendiriniz. Dilerseniz yanında pilav ve salata ile, dilerseniz de tek başına sunabileceğiniz tavada kuzu pirzola yemeğiniz afiyet olsun.
" } ] }