{ "title": "Pirzola", "image": "https://www.pirzola.gen.tr/images/Pirzola-77493.jpg", "date": "21.01.2024 12:29:18", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Pirzola, inek, dana, koyun, kuzu, tavuk gibi canlıların sırt bölümünde bulunan kemikli yapının çıkartılması ile pirzola elde edilir. Özellikle kuzu pirzola kuzunun sırt bölümünde bulunan kemikli yapının tek tek ayrılarak kemikli olarak çıkartılması yöntemiyle elde edilirken tüm olarak da çıkartılması sağlanabilir. Kullanılacak yemek içerisinde tarife göre hazırlanması sağlanır. Aynı işlem dana, inek gibi büyükbaş hayvanlarda uygulanarak pirzola çıkartılması yapılır. Pirzola çıkartılırken üzerinde bulunan etin alınmaması gerekir.

Kuzu pirzola, özellikle kuzu pirzolanın çok lezzetli ve farklı bir aroması vardır. Uygun tekniklerle pişirilmesi halinde içeriğinde bulunan besin değerinden istifade edilir. Kuzu pirzola tercih edilerek mükemmel sofralar hazırlanabilir. Hem sunum açısından hem de görüntü açısından mükemmellik yaratır. Izgara, mangal veya tavada gerekli ısıda pişirilmesi ile içerisinde bulunan besleyici özellikten istifade edilir. Kolay pişmesi sayesinde uğraştırmaz.

Tavuk pirzola, maliyeti açısından diğer hayvanların pirzolalarına göre daha ucuzdur. Bu nedenle her bütçeye uygun olması bakımından her evde tüketilmek için tercih edilir. Ancak üzerinde bulunan derinin çıkartılması faydalıdır. Aksi halde yağ oranının yüksek olması sebebiyle kolesterol miktarının artmasına neden olabilir. Tavuk pirzola ızgara, mangal, haşlama, fırında veya kızartma yöntemi kullanılarak pişirilmesi sayesinde tüketilmesi sağlanır. Tavuk pirzolanın gereğinden fazla pişirilmesi kurumasına neden olur. Bu sebepten dolayı içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin kaybolması sebebiyle tüketilmesi esnasında istenilen tatlı ve lezzetli vermez. Bu sebepten dolayı doğru teknikler kullanılarak pişirilmesi önemlidir.

Dana pirzola, dananın en lezzetli ve kolay pişen kısımlarından bir tanesidir. Özellikle üzerinde bulunan et miktarının diğer hayvanlarda olanlardan daha fazla olması et sevenle için önemlidir. Kemikli olarak tüketilmesinin yanı sıra kemik bölümünün çıkartılması pişirilmeye hazırlanır. Genellikle kurban zamanı bu bölümün ayrılması ile kuru fasulye, güveç gibi yemeklerde kullanılması ile istifade edilir. Ayrıca dövülerek hazırlanması ile ızgara veya fırında pişmesi son derece uygundur.

Pirzolanın marine edilmesi

Hayvandan elde edilen pirzolanın pişirilmeden önce bazı tekniklerden geçirilmesi önemlidir. Özellikle zeytinyağı kekik gibi uygulamalar ile pirzolanın marine edilmesi sayesinde lezzetinin artırılması desteklenir. Zeytinyağı ve kekiğin etin içerisinde geçmesi sayesinde aromasının ve tadının daha farklı olmasını destekler. Bu sebepten dolay pirzola pişirilmeden önce marine işleminin yapılması önemlidir. Bu süreç içerisinde kesinlikle tuz atılması tavsiye edilmez. Pirzolaya tuz atılması halinde etin sertleşmesine neden olacağı için istenilen tadın alınmasına engeller. Zeytinyağı ile etin yumuşaması sağlanırken, bazı uygulamalarda ise içerisine salça süt gibi malzemeler konularak marine edildiği de belirtilir.

Pirzola yemeği nasıl yapılır?

Öncesinden kasaptan alınan dana pirzola veya kuzu pirzolanın gerekli şekilde marine edilmesi ile bekletilmesi sonrasında akşam yemeği için hazırlanması için hazırlıklar yapılır.

Pirzola için gerekli malzemeler
Pirzola nasıl yapılır?

Pirzola alındıktan sonra kekik ve Zeytinyağı ile karıştırılarak Marine edilip dolapta birkaç saat bekletilerek, akşam yemeği için hazırlanır. Sonra dolaptan çıkartılarak üzerine bir tutam tuz atılıp ızgara ısıtıldıktan sonra arkalı önlü en fazla 4 kez çevrilerek pişirilmesi ile ızgara pirzola pişirilir. Ateşte uzun süre kalmaması gerekirken, ızgaranın ateşinin doğru sıcaklıkta olması önemlidir. Yanında domates ve biberinde pişirilmesi ile isteğe bağlı ayran kola gibi meşrubatlarla servise hazır edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }