{ "title": "Pirzola Terbiyesi", "image": "https://www.pirzola.gen.tr/images/Pirzola-Terbiyesi-82655.jpg", "date": "22.01.2024 00:21:16", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Pirzola Terbiyesi, kemikli etler grubuna giren pirzola son derece lezzetli ve terbiye dildiğinde ise yumuşacık lokum kıvamında bir ete dönüşür. Pirzola terbiyesi etin ön pişirme aşaması olarak düşünülebilir. Terbiyenin malzemeleri etin içine işleyerek aromasını ve lezzetini daha fazla artırma rolü oynar. Pirzola terbiyesi etin dış kısmının çıtır çıtır olmasını sağlarken etin suyu bu sayede içeride kalır ve baharatların aroması ile daha nefis bir tada dönüşür. Pirzola zaten normalde en kolay pişen etler kategorisinde olmasına rağmen etin kendi suyunu kaybetmesine sebep olduğunuzda bütün tadını kaybeder. Bu yüzden bizim yapacağımız pirzola terbiyesi zaten tek başına bile muhteşem bir lezzete sahip olan pirzolayı daha mükemmel bir tada kavuşturmak olacak.

Pirzola terbiyesi nasıl yapılır ve dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir?

Gerek kuzu gerekse dana pirzola terbiyesi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sütün kesinlikle kullanılmamasıdır. Sütün içerisinde bulunan laktik asit eti çürütme özelliğine sahiptir, bundan dolayı yoğurt kullanmanız daha iyi olur. Pirzola terbiyesi yaparken kullanacağınız biberiye ve kekik gibi aroma verici baharatların kurusundan ziyade yeşil ve taze olanları tercih ederseniz daha iyi bir sonuca ulaşırsınız. Kullanacağınız karabiber mutlaka tane şeklinde olmalıdır. Tane karabiber zeytinyağı ile ıslandığında direkt olarak ete aromasını verir. Fakat öğütülmüş karabiber etin pişmesi aşamasında yanacağı için etin tadını bozar. Pirzola terbiyesi için ana malzeme zeytinyağıdır, kullanacağınız zeytinyağının sızma ve kaliteli bir yağ olması çok önemlidir. Sızma zeytinyağı etin üzerini kapladığında etin hava almasını engellediği için etteki sinirlerin daha kolay yumuşamasını sağlar. Pirzola terbiyesi için aldığınız eti hiçbir şekilde terbiye etmeden önce buzdolabında mutlaka bir gün boyunca dinlendirmelisiniz. Pirzola terbiyesi yapılırken tuz hiçbir şekilde ete önceden ilave edilmemelidir. Eğer tuz katarsanız diğer terbiye malzemelerinin etin içine işlemesine engel olursunuz. Tuz mutlaka sonradan ve servis aşamasında ilave edilmelidir. Terbiye malzemeleri etin üzerine yapışıp kalmamalıdır. Eti terbiyeden pişirmek için çıkardığınızda üzerinde malzeme kalmamış olmasına dikkat etmelisiniz.

Pirzola terbiyesi için gereken malzemeler
Pirzola terbiyesi nasıl yapılır?

Pirzola terbiyesi için mutlaka geniş ve yayvan bir kap tercih edilmelidir. Etler birbirinin üzerini kapatmayacak şekilde yayılmış olmalıdır.

Yemeklik kuru soğan rendelendikten sonra bir tülbentin içinde sıkılarak suyu çıkarılır. Sarımsak da aynı şekilde rendelenir ve soğan suyuna dahil edilir. Karışıma sızma zeytinyağı, minik doğranmış kekik, biberiye ve tane karabiberler eklenir. Esmer şeker soya sosunun içerisinde iyice eritildikten sonra yoğurt ile baharatlı karışıma ilave edilir ve homojen bir karışım elde edilir.

Elde edilen pirzola terbiyesi etlerin üzerine dökülür ve ağzı kapatılarak buzdolabında en az 4 en fazla 12 saat dinlendirilir.
" } ] }