{ "title": "Pirzola Kalori", "image": "https://www.pirzola.gen.tr/images/Pirzola-Kalori-54961.jpg", "date": "19.01.2024 11:22:11", "author": "Candan karadağ", "article": [ { "article": "Pirzola kalori ve içinde barındırdığı protein açısından birçok diyetisyen tarafından önerilen fakat hala diyetlerde yer alması tartışılan bir besindir. Bir adet kuzu pirzola 112 kaloriye sahiptir. Bir porsiyon kuzu pirzola ise 342 kaloridir. Fakat kırmızı et pişirilme teknikleri bakımından tüm besin ve minerallerini yanlış bir pişirme uygulamasıyla kaybedebildiği gibi kalorisi de değişebilir. Kolesterol ve iç yağı bakımından tüketiminde dikkatli davranılması gereken bir besin türüdür. Bu nedenle diyet programlarına dahil edilmesi konusunda her daim bir tartışma söz konusudur. Ancak sağlıklı bir diyet açısından vücuda faydası olan bir besinin tamamı ile kesilmesi yanlış olacaktır.

Standart bir diyet listesinde pirzola haftada iki-üç kez olmak üzere kullanılmaktadır. Fakat fayda sağlayabilmek için etin pişirilirken vitamin ve minerallerini kaybetmemesine dikkat edilmelidir. Yağ da kızartmak veya mangalda ağır baharatlarla pişirmek yerine buğulama, haşlama ızgara gibi eti hafifleten yöntemleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca pirzola tüketilirken yanında salata da tüketilmesi etin hazmını kolaylaştıracaktır. Kuzu pirzola içerisinde bolca sodyum ve potasyum barındırır.

Pirzola kalori ve besin değerleri; 16 g protein, 68 mg kolesterol, 17 g yağ, 281 mg sodyum ve 184 mg potasyum oluşturmaktadır. Yüksek oranda lif içeren bir besindir ve tok tutar. Kırmızı et günlük protein ihtiyacımızın %60'ını karşılamaktadır. Diyet yapan kişilerin kırmızı kan hücrelerinde bozulma olmasını engellemek için bolca demir almaları gerekir. Pirzola da demir açısından zengin bir besin olduğundan belirli miktarlarda tüketilmelidir. Et bol miktarda çinko da barındırır ve bu sayede yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar, yeni hücre oluşumuna katkıda bulunur ve çocukların büyüyüp gelişmesinde önemli rol oynar.

" } ] }