{ "title": "Kuzu Pirzola", "image": "https://www.pirzola.gen.tr/images/Kuzu-Pirzola-48156.jpg", "date": "19.01.2024 09:07:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kuzu pirzola, yüksek oranda protein barındıran kuzu eti, vücudun günlük protein ihtiyacının yaklaşık olarak %60'ını karşılar. Bunun yanı sıra mükemmel bir demir kaynağıdır. Özellikle diyet yapanlarda kırmızı kan hücresi yapımı için önemli rol oynar. Kuzu eti, çocukların gelişimi, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve açık yaraların kapanması için gerekli olan çinko bakımından da önemli bir besin kaynağıdır. Prostat hastalığı, kemik sağlığı, menopoz sonrasında yaşanan şikâyetler içinde faydalı olduğu bilinmektedir. B vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan kuzu eti günlük B vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Anemi hastalığına karşı iyi gelir. Doymamış yağlar asidi bakımından da zengindir.

Kuzu pirzola için gerekli malzemeler
Kuzu pirzola nasıl yapılır?

Sıvıyağ çukur bir kabın içine alınıp içine tüm baharatlar ve tuz eklenip karıştırılır. Birkaç diş sarımsak soyulduktan sonra sosun içine iri iri doğranır. Kuzu pirzola bu sosun içine yatırılıp buzdolabında en az 1 saat bekletilir. Vakit varsa soslanan pirzola bir gece buzdolabında bekletildiğinde lezzet bakımından daha iyi sonuç verir. Kuzu eti çok çabuk pişen bir et türüdür. Tavada en fazla 10 dakika içinde yumuşacık pişebilir.

Kuzu pirzola için hazırlanan tava ocağa alınıp ısıtılır. Isınan yağa bir yemek kaşığı kadar sıvıyağ eklenir. Bir peçete yardımıyla sıvıyağ tavanın her tarafına sürülür. Soslanan et dolaptan alınarak üzerindeki sarımsaklar temizlenir ve pirzolalar tavaya dizilir. Pirzolaların alt tarafı piştiğinde tersi çevrilerek diğer tarafı aynı şekilde kızartılır. Her bir taraf için 5 dakika bekletilmesi yeterli olur. Eğer baharat ve tuz ilavesi yapılmak istenirse tavadan almadan her iki tarafına serpilerek servis tabağına çıkartılır.

Afiyet olsun.
" } ] }